fbpx
finnish russian estonian english latvian
PK Economics

Ennakkoverotuksen muutokset 2017

Kirjanpitoautomaatti

14.8.2017

 

Eduskunta hyväksyi pari viikkoa sitten pienen joukon uusia tuloverotukseen liittyviä lakeja – mistä on oikein kyse? Tällä kertaa veroja ei olla nostamassa, mutta valtion kirstu on sen verran tyhjä, että verojen keräämistä tehostetaan. Tarjolla ei ole porkkanoita, vaan ainoastaan raippaa.


Nykytilanne: Yritys maksaa 20% tuloveroa tuloksestaan. Tuloveroja maksellaan pitkin tilikautta ennakkoverojen muodossa. Mikäli ennakkoveroja on maksettu liian vähän, voidaan veroja täydentää omatoimisesti aina vero-ilmoituksen jättöön asti (4kk aikaa) ilman sanktioita.

Syksystä 2017 alkaen:  Yritys maksaa 20% tuloveroa tuloksestaan. Tuloveroja maksellaan ennakkona pitkin tilikautta – tätä ennakkoa kutsutaan jatkossa perusennakoksi. Mikäli yritys on ennustanut tuloksensa väärin ja perusennakkoa onkin maksettu liian vähän, niin verojen täydentämiselle on jatkossa YKSI (1 !) kuukausi aikaa.

Esimerkki: Yrityksesi tilikausi päättyy 31.12. Olet maksanut liian vähän ns. perusennakkoa vuoden aikana. Sinulla on aikaa 31.1. asti maksaa jäännös- eli lisäveroa ilman sanktioita. 1.2. alkaa juosta korko velan osuudesta (ps. älä unohda mahdollisia veronkorotuksia ja myöhästymismaksuja).

Tilinpäätökselle ja vero-ilmoitukselle on edelleen aikaa neljä kuukautta, mutta ei tuloverojen maksuille. Melko ristiriitaista, eikö?

 

Kritiikki

Kuten kaikki muutokset, tämäkin muutos on saanut osansa (ihan ansaitusta) kritiikistä.

Tavoitteena on mitä ilmeisemmin siirtää koko valtion verotus mahdollisimman reaaliaikaiseksi. Taustalla on se, ettei Verohallinto kerää veroja tarpeeksi nopeasti (kuulemma..). Palkansaajien kohdalla reaaliaikainen verotus astuu voimaan heti, kun saadaan kansallinen tulorekisteri (KATRE) valmiiksi muutaman vuoden sisällä. Ilmeisesti myös yrityksen halutaan niputtaa samaan kasaan. Muutoksen innossa on kuitenkin unohdettu, että yrityksen verotus on hieman monimutkaisempi asia.

 

Miten voit varautua muutokseen ja pysyä kartalla yrityksesi tuloksesta?

• Pyydä kirjanpitäjääsi tekemään palkka- ja lomajaksotukset kuukausittain
• Pyydä myös poistojen- ja muiden mahdollisten kulujen jaksottomista kuukausitasolla
• Älä jätä puuttuvien tositteiden toimittamista tilikauden loppuun, vaan toiminta ne heti
• Pyydä kirjanpitäjää jaksottamaan myynti- ja ostolaskut mahdollisimman tarkkaan myös kesken tilikauden (ei enää kirjauksia maksupäivän perusteella)
• Älä vitkastele kirjanpidon kanssa, vaan toimita paperit heti kuun vaihteessa

 

Muutoksen yksityiskohtia:
• Muutos astuu voimaan yhteisöille (mm. osakeyhtiöt) 1.11.2017 ja muille vuotta myöhemmin 1.11.2018
• Sanaston muutokset: Ennakko = perusennakko ja ennakon täydennysmaksu = lisäennakko
• Viivekorot lähtevät juoksemaan 1.2. viivästyneestä osasta (jos tilikautena kalenterivuosi)
• Muutoksia ennakkoon voi hakea jatkossa vain sähköisesti OmaVeron kautta
• Lisäennakkoja ei voi maksaa itsenäisesti, vaan niitä pitää hakea Verohallinolta. Haettu lisäennakko tulee maksettavaksi yhdellä kertaa. Mikäli maksettavaa olisi suurempikin summa, kannattaa hakea lisäennakkoa useampaan kertaan ( esim. yksi hakemus joulukuussa ja toinen tammikuussa..). Näin voit edes jolloin tapaa hallinoida kassavirtaa.
• Ennakkoverot kirjautuvat OmaVeroon
• Ennakkoverot käsitellään ikäjärjestyksessä. Esimerkki: Maksat vuoden 2018 ennakkoveroja tilisiirtolappusten mukaan. Yritykselläsi on kuitenkin avointa jäännösveroja vuodelta 2017. Maksamasi summa kohdennetaan vuoden 2017 jäännösverolle, sillä velka on ikäjärjestyksessä vanhin. Yritys voi kuitenkin erikseen vaatia, että maksu kohdennetaan tietylle erälle – esimerkiksi maksujärjestelytilanteessa (maksujärjestelyhän raukeaa mikäli uutta verovelkaa syntyy sen takia, että Verohallinto kohdentaa maksut vanhoille veloille)

 

Ksenia K.,11.8.2017
ksenia@pk-economics.fi

Kirjanpitoautomaatti

Yhteystiedot

Some

facebooklinkedin

Ota yhteyttä

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.

    Nimi*

    Sähköpostiosoite*

    Puhelinnumero

    Viesti*