Joululahjat asiakkaille ja henkilöstölle
14.10.2016
Yritykset valmistuvat jouluun tavanomaisesti jo hyvissä ajoin, mutta mitä tulee ottaa huomioon asiakkaiden ja henkilöstön joululahjojen valinnassa?
Asiakkaat
Asiakaskunnalle suunnatut joululahjat käsitellään lahjan luonteesta riippuen joko mainos- tai edustuskuluna. Jaottelu määrittää samalla lahjan vähennyskelpoisuuden verotuksessa. Mainoslahjat ovat kokonaan vähennyskelpoisia. Edustuslahjoista puolestaan vain puolet on vähennyskelpoista tuloverotuksessa ja ALVia ei voida vähentää ollenkaan.
Mitkä lahjat sitten ovat mainosta ja mitkä edustusta?
Mainoslahjat
Arvoltaan vähäiset massalahjat käsitellään yleensä mainoslahjoina. Esimerkiksi firman logolla varustettu pipo tai suklaarasia on mainoslahja.
Edustuslahjat
Edustuslahjat ovat yksilöllisesti valittuja ja arvokkaampia, kuin mainoslahjat. Esimerkiksi konjakkipullo tai hintava design-tuote on edustuslahja. Alkoholi- ja tupakkatuotteet ovat aina edustuslahjoja.
Entäpä jos järjestän asiakkaille pienen glögitilaisuuden?
Koko asiakaskunnalle avoimet pienimuotoiset glögi-tilaisuudet voidaan joissain tapauksissa katsoa markkinointikuluksi. Jos puolestaan järjestät erikseen kutsumillesi vieraille joulu-illallisen, niin kyse on jo edustamisesta.
Lisää markkinointitilaisuuksista vieraanvaraisuus-kirjoituksessani.
Henkilöstö
Kaikki henkilöstölle annetut lahjat ovat vähennyskelpoisia – sudenkuoppa piileekin siinä, että työntekijälle annettu lahja voi muuttua helposti palkaksi luonnehdittavaksi eduksi. Asiaa kannattaakin lähetystä siitä näkökulmasta, joudutaanko työntekijälle annettu lahja käsittelemään palkkana sivukuluineen vai voidaanko työntekijä palkita ns. verottomasti.
Missä rajanveto kulkee?
Nyrkkisääntö on, että arvoltaan vähäisiä massalahjoja ei tarvitse käsitellä palkkana. Esimerkiksi työnantajan valitsema herkkukori tai joulukinkku voisi olla massalahja, josta työntekijän ei tarvitse maksaa veroa.
Joulubonukset ja muut rahalahjat käsitellään puolestaan aina palkkana, oli niiden arvo mikä tahansa. Myös lahjakortit ovat palkkaa, sillä tällöin työntekijä saa itse valita lahjan.
Entäpä pikkujoulut?
Pikkujoulut luonnehditaan virkistyskuluiksi ja ne ovat täysin vähennyskelpoisia verotuksessa. Oleellisinta on, että tapahtuma on avoin koko henkilöstölle tai osastolle. Tärkeää on huomata, että virkistyskulut kohdistuvat yrityksen henkilöstöön. Eli yksinyrittäjällä tai toiminimellä ilman palkollisia ei voi olla virkistyskuluja.
ksenia@pk-economics.fi