fbpx
finnish russian estonian english latvian
PK Economics

Maahantuonnin arvonlisäverotuksen muutokset 2018

Kirjanpitoautomaatti

11.12.2017

 

Tavaroiden maahantuonnin arvonlisäverotus siirtyy Tullilta Verohallinnolle 1.1.2018 alkaen. Siirtyminen aiheuttaa muutoksia ilmoitusmenettelyyn ja aihe on tärkeä kaikille maahantuontia EU:n ulkopuolelta harjoittaville yrityksille.


Mikä muuttuu?

Maahantuodun tavaran vero (ALV) ilmoitetaan jatkossa ALV-ilmoituksella. Tämä tarkoittaa sitä, että käytännössä yrityksen joutuvat itse tai tilitoimiston avulla laskemaan maahantuodun tavaran tullausarvon, sillä huolintayhtiöt eivät voi tehdä ALV-ilmoituksia. Verrataan selvyyden vuoksi nykyistä tilannetta ja 1.1.2018 jälkeistä tilannetta:

Nykyisin (ennen 31.12.2017): Maahantuotujen tavaroiden tullauksen hoitaa kokonaisuudessan esim. huolintayhtiö. Yritys maksaa lasketun ALV:n Tullille. Maksettu ALV vähennetään kirjanpidon yhteydessä ALV-ilmoituksella. Yritys joutuu siis varaamaan kassasta rahaa ALV:n maksuun ja ALV hyöty saadaan vasta kuukausien päästä.

Jatkossa (alkaen 1.1.2018): Yritys tai tilitoimisto laskee veron perusteen ja ilmoittaa veron ALV-ilmoituksella (ei tullausilmoituksella). Maahantuonnista syntyvä ALV ilmoitetaan suoritettavana verona. Mikäli maahantuotu tavara tulee vähennykseen oikeuttavaan käyttöön, niin sama summa ilmoitetaan vähennettävänä ALV:na. Jos yritys voi vähentää veron, niin maksettavaa veroa ei siis synny.

Yritykset tehtävät jatkossa:
1. Yritys tai huolintaliike antaa Tullille tulli-ilmoituksen maahantuonnista
2. Yritys tai tilitoimisto laskee tullausilmoituksen avulla ALV:n perusteen ja ilmoittaa veron ALV-ilmoituksella

 

Yksityiskohtia:
• Maahantuontia voi tapahtua myös EU:n tullialueella, mutta veroalueen ulkopuolella (esim. Kanariansaaret, Ahvenanmaa)
• Veroilmoittamisen oikea ajankohta määräytyy tullauspäivän mukaan. Poikkeuksena on Ahvenanmaa, jonka oikea ajankohta määräytyy hyväksymispäivän mukaan.
• Laskennan lähtökohtana on tavaran tullausarvo. Arvoon lisätään mm. kuljetuskustannukset, tuontimaksut, purkukustannukset, vakuutukset ym. Kuljetuksen arvo lisätään aina Suomessa olevaan määräpaikkaan saakka.

 

Käytännön haasteet

Siirtyminen tulee aiheuttamaan joitain käytännön haasteita, mm. tullausarvon laskennassa ja ajallisessa kohdentamisessa.

Ongelmakohdat:
• Tullausarvoon kuuluvat laskut (esim. kuljetusyhtiöltä tms.) tulevat jälkikäteen. Tämä voi aiheuttaa haasteita tullausarvon ajallisen kohdistamisen kanssa. Esimerkiksi tullauspäivä on maaliskuussa, mutta lasku kuljetuksista saapuukin vasta huhtikuun loppupuolella, eikä näin ollen välttämättä ehdi maaliskuun ALV-ilmoitukselle. Verottajalta odotellaan ohjeistusta asian suhteen.

• Miten esimerkiksi kuljetusyhtiöt tunnistavat, että kuljetus liittyy tavaran maahantuontiin (läpi pitkän alihankintaketjun..). ? Esim. Tavarakontti saapuu Kiinasta Helsingin satamaan. Tavarat tullataan Helsingissä ja kuljetetaan maanteitse Tampereelle. Tullausarvoon tulisi lisätä kuljetuskustannukset välillä Kiina-Tampere. Suomen päässä kuljetuksista huolehtineen yrityksen tulisi siis laskuttaa ilman ALVia. On mahdollista, että tieto verottomuudesta ei tavoita laskuttavaa tahoa. Verohallinnolta odotellaan ohjeistusta asiaan.

 

Ksenia K.,11.12.2017
ksenia@pk-economics.fi

 

Kuva: Freeimages.com/Marc Slingerland

Kirjanpitoautomaatti

Yhteystiedot

Some

facebooklinkedin

Ota yhteyttä

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.

    Nimi*

    Sähköpostiosoite*

    Puhelinnumero

    Viesti*