fbpx
finnish russian estonian english latvian
PK Economics

Näin tulkitset kirjanpidon raportteja

Kirjanpitoautomaatti

22.11.2016

Kirjanpitäjä lähettää joka kuukausi nipun raportteja – mitä raportit tarkoittavat ja mitä hyötyä niistä on?

Tavanomaisesti kirjanpitäjä lähettää asiakkaalle seuraavat perusraportit;

Tarkastellaan yllä olevia lyhyesti.

 

Päiväkirja

Päiväkirjassa kaikki kirjanpidon tositteet (eli myyntilaskut, ostolaskut jne.) ovat järjestetty päivämäärän tai tositenumeron perusteella. Päiväkirjan lopusta löydät tietoa tosite- ja vientimääristä.

Alla olevassa kuvassa on (todella) lyhyt esimerkki päiväkirjasta – päiväkirjan mukaan molemmat laskut ovat maksettu samana päivänä – 2.1.2013. Tosinumeroista Nebulan lasku kulkee numerolla 1 ja Nordean kulut numerolla 2.

sieppaa2

Kuva 1. Päiväkirja 

 

Esimerkki päiväkirjan hyödyntämisestä:

Essi Esimerkki osti syksyllä 2015 uuden kahvinkeittimien toimistolle. Kahvinkeitin meni rikki ja nyt Essi Esimerkki tarvitsee takuukuitin. Tositteita on kuitenkin sen verran, ettei hän jaksaisi ihan jokaista käydä läpi.

Essi Esimerkki on omatoiminen ja kaivaakin vuoden 2015 päiväkirjan esille. Päiväkirjasta hän pystyy etsimään kahvinkeittimen kirjauksen joko päivämäärän mukaan tai käyttämällä tiedoston haku-toimintoa. Tapahtuman löytyessä Essi Esimerkki tarkistaa tosinenumeron, jolle kahvinkeitin on kirjattu ja osaa sen perusteella etsiä takuukuitin oikeasta mapista.

 

Pääkirja

Pääkirjassa kirjanpitomerkinnät ovat järjestetty asiajärjestykseen kirjanpitotilien mukaan. Esimerkiksi puhelintilin alla ovat kaikki puhelinkulut, YEL-tilin alla näkyvät YEL-maksut jne.

Alla olevassa kuvassa on pieni esimerkki pääkirjasta. Puhelinkulujen alla näkyy, kuinka paljon ja milloin on maksettu puhelinlaskuja. Vastaavasti konttoritarvikkeiden alla näkyy, kuinka paljon ja milloin on osteltu konttoritarvikkeita.

sieppaa

Kuva 2. Pääkirja 

 

Esimerkkejä pääkirjan hyödyntämisestä:

 

Tuloslaskelma 

Tuloslaskelma on raportti, josta näet tuotot ja kulut tietyltä aikaväliltä. Tuloslaskelman ensimmäisillä riveillä näkyvät myynnit ja näiden alla listauksena kaikki kulut; alkaen ostoista ja päätyen tuloveroihin.

Tuloslaskelmasta näkyy myös tilikauden tulos, joko voitto tai tappio. Tuloslaskelmassa voi olla monta saraketta, jossa jokainen kuvaa eri aikaväliä.

 

Tase

Taseessa on kuvattu yrityksesi omaisuuden ja velkojen arvo tiettynä ajankohtana.

Esimerkiksi jos tase on päivätty 31.12.2015 – niin se kertoo yrityksen omaisuuden arvon ja velat juuri tuona päivänä. Eli esimerkiksi mikä oli koneiden ja kaluston kirjanpito-arvo joulukuun viimeiselle päivälle. Tai paljonko pankkitililläsi tai kassassa oli rahaa 31.12.2015. Vastaavasti näet mitä olit velkaa 31.12.2015. Esimerkiksi ALV-velan määrä tai paljonko pankkilainaa oli vielä jäljellä.

 

ksenia@pk-economics.fi

Kirjanpitoautomaatti

Yhteystiedot

Some

facebooklinkedin

Ota yhteyttä

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.

    Nimi*

    Sähköpostiosoite*

    Puhelinnumero

    Viesti*