Verotarkastus, apua! osa 2
21.9.2016
Käsittelin viime viikolla viisi yleisintä verotarkastuksissa löydettyä virhettä. Tällä viikolla kerron seuraavat viisi yleisintä mokaa.
6. Moka: Ajoneuvot.
Ajoneuvot, kuten henkilöautot ja pakettiautot, ovat aina tarkastelun alaisena. Onko auto vain yrityksen käytössä vai myös yksityisessä käytössä? Onko autokulujen ALV-vähennyksille perusteita? Onko ajopäiväkirja kunnossa? Entäpä autoetu?
Aiheesta saisi kirjoitettua kilometripostauksen helposti. Tyypillisin virhe, jota kirjanpitäjän työssä näkee on ajopäiväkirjan täyttämättä jättäminen tai ajopäiväkirjan täyttö hutiloiden.
Ratkaisu: Selvitä kirjanpitäjällesi ajoneuvon käytön luonne (esimerkiksi käytätkö yksityisajoissa vai ainoastaan yrityskäytössä). Näin kirjanpitäjäsi osaa opastaa sinua oikein; tarvitsetko ajopäiväkirjaa, voitko vähentää ALV:t polttoaineista, onko tarvetta auto/vene/muulle-edulle..
7. Moka: ALV omasta käytöstä
Otitko omaan tai perheesi käyttöön yrityksesi tavaroita tai palveluita? Tästä on ehtojen täyttyessä maksettava valtiolle arvonlisävero. Samoin jos luovutat tavaraa/palveluita ilman vastiketta henkilökunnalle.
Ratkaisu: Pidä kirjaa omasta käytöstä; paljonko otit tuotteita omaan käyttöön ja milloin. Kysy kirjanpitäjältäsi tuleeko ALV sinun kohdalla kysymykseen.
8. Moka: Arvonlisävero
ALV kysymykset yleisestikin ovat kuuma peruna verotarkastuksissa. Varsinkin jos poiketaan yleisestä 24% verokannasta, kannattaa myyntilaskutuksen verotusta pohtia yhdessä kirjanpitäjän kanssa ja tarvittaessa turvautua erityisasiantuntijoiden apuun.
Surullisena esimerkkinä on mediastakin tuttu Agility-tapaus. Tapauksessa agility-toimintaa pyörittänyt yrittäjä oli myynyt pääsylippuja radalleen 10% ALV-kannalla (eli liikuntapalveluna). Myöhemmin verottajan kanssa tapellessa, oikeus katsoi, että toiminta oli 24% piiriin kuuluvaa. Ja sieltähän rapsahti aikamoiset verot maksettavaksi.
Samoin kansanväliset tilanteet ja EU-myynnit ovat sen verran mutkikkaita, että niiden myyntilaskutuksessa on oltava tarkkana.
Ratkaisu: Turvaudu kirjanpitäjäsi apuun laskuttaessa; hän osaa neuvoa sinua tai kertoo, milloin on aika kääntyä erikoisasiantuntijoiden puoleen tai vaikkapa pyytää verohallinnolta ennakkoratkaisua.
9. Moka: Eri tulonlähteet (EVL, TVL, MVL)
Monille yrittäjille tulee yllätyksenä, että verotuksessa kaikkia tuloja ja menoja ei voikaan yhdistellä keskenään.
Esimerkki. Myyt kuljetuspalveluita ja vuokraat samalla yrityksesi omistamaa osakehuoneistoa ulkopuolisille. Tällöin kuljetustoiminnan ja vuokraustoiminnan tulot verotetaan (yleensä) erikseen. Kaikenlisäksi kyseisen vuokraustoiminnan tappioita ei saisi vähentää kuljetustoiminnan positiivisesta tuloksesta.
Eri tulonlähteet yritysverotuksessa;
• EVL = elinkeinotulo
• TVL = muun toiminnan tulonlähde (ns. henkilökohtainen tulonlähde)
• MVL = maataloustulo
Ratkaisu: Eri tulonlähteiden erot vaativat syvällisempää kirjanpidon ja lakien tuntemusta, joten turvaudu ongelmatilanteissa kirjanpitäjäsi apuun.
10. Moka: Omistaja-yrittäjien toimet
Omista-yrittäjien toimet ovat aina suurennuslasin alla. Taseessa kummittelevat mökit ja vesijetit aiheuttavat poikkeuksetta kysymyksiä. Samoin, varsinkin pienen yrityksen, henkilöstöedut ovat tarkastelun alla.
Myös omistajien lainoihin ja muuhun omistaja-yritys rahansiirtoon on kiinnitetty paljon huomiota. Osakeyhtiössä on huomioitava, että pankkitilinkin saldo on yhtiön varallisuutta, eikä rahoja ole suotavaa, toiminimen yksityisottojen tapaan, nostella ja palautella miten sattuu.
Ratkaisu: Dokumentoi taseessa olevan mökin ym. käyttö. Mieti, ennen kun nostat osakeyhtiön tililtä rahaa; omia ottoja ei osakeyhtiömaailmassa ole olemassa. Tarkasta kirjanpitäjältäsi millaisia etuja voit tarjota firman piikkiin henkilöstölle ja mitkä edut menevät jo palkkana.
—
Huh huh, niin paljon kaikkea pientä sälää mietittävänä, että miten yrittäjä pysyy kärryillä? Hyvä ratkaisu on pyytää kirjanpitäjältä riskinanalyysi vuosittain; mitkä asiat kunnossa, missä on parantamiseen varaa ja mitkä asiat ovat todella kaksipiippuisia verotuksen suhteen?
Seuraavalla viikolla ajattelin selventää vieraanvaraisuuskulujen eroja ja näiden vaikutusta verotukseen.
ksenia@pk-economics.fi