fbpx
finnish russian estonian english latvian
PK Economics

Vieraanvaraisuus yritysmaailmassa

Kirjanpitoautomaatti

26.9.2016

 

Yritysmaailmassa vieraanvaraisuuskulut jaotellaan tyypillisestä neljään kategoriaan;

 

Mitä eroa näillä neljällä kategorialla on ja miten erot vaikuttavat verotukseen?

 

Edustuskulut

Edustuskulujen tunnusmerkkinä on, että ne kohdistuvat yrityksen ulkopuolisiin tahoihin, kuten asiakkaisiin tai liiketuttaviin. Edustamisella pyritään uusien liikesuhteiden luomiseen, entisten parantamiseen tai muutoin liiketoiminnan edistämiseen.

Edustuskulujen on aina liityttävä yrityksen liiketoimintaan. Edustustilaisuus on usein suljettu tilaisuus, johon on kutsuttu tietyt henkilöt.

Tyyppilisiä edustusmenoja ovat illalliskulut ja edustuslahjat. Esimerkiksi jos ostat hintavan viskipullon yksittäiselle asiakkaallesi, kyse on edustuskulusta. Muutoinkin, alkoholilahjat katsotaan lähes poikkeuksetta edustuskuluiksi.

Edustuskuluista ei saa vähentää arvonlisäveroa ja niistä vain puolet on vähennyskelpoista kulua tuloverotuksessa.

 

Edustuskulua eivät ole:

 

Neuvottelukulut

Yrityksen sisäisistä palavereista tai hallintoelinten kokouksista (hallitus, osakkaat jne.) johtuneet kulut ovat yleensä neuvottelukuluja. Myös esimerkiksi tilintarkastajan, kirjanpitäjän tai muun asiantuntijan kanssa käydyistä neuvotteluista syntyneet kulut ovat neuvottelukuluiksi katsottavia. Neuvottelukuluja saattaa syntyä myös tapaamisista viranomaisten kanssa.

Verottajan sanoin; ”neuvottelumenoihin voidaan lukea vain tavanomaisesta tarjoilusta johtuneet kohtuulliset menot”. Eli esimerkiksi pulla tai buffet-tyylinen lounastarjoilu tilintarkastajalle on täysin vähennyskelpoinen neuvottelukulu. Kohtuullinen alkoholitarjoilukin on sallittua.

Neuvottelukuluista saa vähentää arvonlisäveron ja ne ovat kokonaan vähennyskelpoisia tuloverotuksessa.

 

Markkinointikulut:

Markkinointikuluksi katsotaan mm. yhtiön ulkopuolelle suuntautuneet markkinointi- tai mainostilaisuudet. Mainostilaisuuksien tarkoituksena on yrityksen ja sen tuotteiden tekeminen laajalti tunnetuiksi.

Markkinointikulua voi esimerkiksi olla uuden tuotteen esittely-tilaisuus, johon asiakkailla on vapaa pääsy. Tilaisuudessa voi olla pientä tarjoilua, esim. kahvitus tai buffet-tyylinen lounastarjoilu.

Markkinointitilaisuus voi olla myös tuotteiden kohderyhmämarkkinointia siten, että järjestettävään tilaisuuteen kutsutaan vain tiettyjä asiakkaita. Tässä tapauksessa rajanveto markkinointi- edustuskulujen välillä on hankalampaa. Yleisesti sanottuna kohtuullinen, tapahtuman ohella (ei pääroolissa) järjestetty buffet-tyylinen tarjoilu on vähennyskelpoinen. Jos puolestaan yritys tarjoaa kohderyhmälle ravintola-illallisen, niin kyse on jo edustuskuluista. Rajanveto-esimerkkeihin voi tutustua tarkemmin täältä.

 

Virkistyskulut

Virkistyskuluilla tarkoitetaan henkilökuntaan suunnattuja menoja, esimerkiksi pikkujoulut, liikuntapäivät tai kesäjuhlat. Oleellisinta on, että tapahtuma on avoin koko henkilöstölle tai osastolle. Työnantajan/osaston on myös määrättävä tapahtuman aika- ja paikka. Tapahtuma voidaan järjestää yrityksen tilojen ja virallisen työajan ulkopuolella.

Virkistyskulut ovat täysin vähennyskelpoisia verotuksessa.

Tärkeää on huomata, että virkistyskulut kohdistuvat yrityksen henkilöstöön. Eli yksinyrittäjällä tai toiminimellä ilman palkollisia ei voi olla virkistyskuluja.

 

 

KOOSTE YRITYKSEN VIERAANVARAISUUS

vieraanvaraisuus
ksenia@pk-economics.fi

Kirjanpitoautomaatti

Yhteystiedot

Some

facebooklinkedin

Ota yhteyttä

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.

    Nimi*

    Sähköpostiosoite*

    Puhelinnumero

    Viesti*