Yrittäjäksi Espanjaan?
26.10.2016
Huokutteleeko Espanan lämpö? Oma yritys Aurinkorannoilla tai Barcelonassa – mikä ettei!
Kävin muutama viikko sitten tutustumassa Espanjan tarjoamiin liiketoimintamahdollisuuksiin Kauppakamarin järjestämässä tilaisuudessa. Illan aikana mm. juristi Raisa Venermo, Barcelonalaisesta AvaLaw-lakitoimistosta, esitteli Espanjalaisen yrittämisen mustat aukot. Millaisiin yritysmaailman kulttuurieroihin kannattaa siis varautua ennen kuin pakkaat laukut ja varaat menolipun?
1.Kompastuskivi: Byrokratia
Ensinnäkin kannattaa varautua byrokratiaan ja h i t a u t e e n. Mikään ei suju niin nopeasti kuin oletat.
Virkamiesten puutteellinen ammattitaito ja matalat palkat vaikuttavat negatiivisesti, eikä kielimuurikaan nopeuta prosessia. Melko usein ensimmäinen virasto ei tiedä, mitä seuraavassa vaaditaan.
Ratkaisu: Paikalliset kontaktit ja oma aktiivisuus auttavat hurjasti. Jos et saanut virastolta haluamasi leimaa tai paperia, yritä seuraavana päivänä viereiseltä luukulta uudestaan. Etsi luotettava asiantuntija perustamisprosessin avuksi.
2. Kompastuskivi: Paikalliset yhteistyökumppanit
Paikallisia yhteistyökumppaneita tarvitaan bisneksessä kuin bisneksessä. Yhteistyö saattaa kuitenkin kaatua melko nopeastikin ristiriitoihin: mistä sovittiinkaan, mikä oli aikataulu ja kuka vastaa virheistä?
Ratkaisu: Tutustuminen yhteistyökumppaneihin ja suhteen lämmittely ovat tärkeitä. Myös asioiden varmistaminen kirjallisesti ja huolellisesti laaditut sopimukset estävät monta riitaa. Hyvä EXIT-stategia on kätevä; suunnittele ajoissa miten pääset huonosta yhteistyökuvioista eroon mahdollisimman nopeasti ja tyylikkäästi.
3.Kompastuskivi: Oikeusjärjestelmä
Espanjalainen oikeusjärjestelmä on niin ikään, h i d a s. Tuomioistuinprosessit ovat pitkiä ja esimerkiksi tehokasta ulosotto-järjestelmää ei ole olemassa. Eli jos yhteistyökumppanisi viilaa sinua linssiin, niin oman periminen takaisin on melko utopistista..
Ratkaisu: Tässä palataankin kohtaan kaksi – kattavilla sopimuksilla voidaan ratkaista riidat heti alkuunsa. Reaalivakuudet voivat olla hyvä vaihtoehto isoimmissa kuvioissa. Kannattaa pitää mielessä, että oikeusjärjestelmän tehottomuuden takia laiha sopu on usein parempi vaihtoehto, kuin lihava riita.
4.Kompastuskivi: Työntekijät
Espanjalaisilta työntekijöillä ei ole puutetta itsevarmuudesta. Koulutus ja varsinkin kielitaito saattavat olla heikkoja, vaikka CV:ssä väitetään aivan muuta.
Ratkaisu: Panosta rekrytointiin – isosta kasasta heikkoja hakemuksia voi löytyä helmiäkin. Hyvä ja vahva (ja kallis) työnjohto edistää asioita.
5.Kompastuskivi: Markkinat
On hyvä tiedostaa, että Espanja on iso maa – se mikä toimii Malagan markkinoilla ei ehkä toimi Barcelonassa ja toisin päin. Kilpailu on myös kovaa, eivätkä paikalliset pelkää ottaa riskejä. Jotain Espanjan markkinoista kertoo se, että yli 80% yrityksistä kaatuu ensimmäisen 5-vuoden aikana.
Ratkaisu: Tunne markkinat – tutki itse tai turvaudu kontakteihisi; mikä toimii missäkin? Käytä hyväksi suomalaisuuttasi – toimita lupaamasi asia ajoissa, hyvin tehtynä ja sovittuun hintaan. Tällä pääsee jo pitkälle.
Lisää aiheesta ja konkreettista tietoa yrityksen perustamisesta Espanjaan löytyy mm. Suomi-Espanja Seuran sivuilta.
Kompastuskivien lähde: Raisa Venermo, AvaLaw – Mustat Aukot matkalla yrittäjäksi Espanjaan ja miten ne vältetään