fbpx
finnish russian estonian english latvian
PK Economics

Auto osakeyhtiössä

Kirjanpitoautomaatti

20161208_162140_resized-kopio

9.12.2016

Kannattaako auto ostaa firman nimiin? Tarkastellaan tässä kirjoituksessa auton ostoa yrittäjä-osakkaan näkökulmasta. En lähde avaamaan asiaa pikkutarkkojen laskelmien kautta, vaan kirjoituksen ideana on kertoa eri vaihtoehtojen vaikutuksista.

Peruslähtökohta autoa hankkiessa on seuraava:

Usein kirjanpitäjältä kysytään, että mikä olisi taloudellisesti kannattavin vaihtoehto? Yksiselitteistä vastausta tähän ei ole olemassa. Asiaan vaikuttaa muun muassa auton hinta, käyttöönottovuosi, arvon aleneminen, käyttökustannukset (mm. polttoaine, huollot, renkaat, vakuutukset..), yksityisajojen ja yritysajojen suhde jne. Myös auton käyttäjä voi omalta osaltaan vaikuttaa; kuinka huolellisesti autosta pitää huolta tai kuinka huolettomasti liikenteessä ajelee.

Monissa talousalan lehdissä ja blogeissa on kuitenkin päädytty siihen lopputulokseen, että mikäli yritysajoja on iso määrä (olet esim. myyntiedustaja ja suhaat ympäri maata pitkin viikkoa), niin verovapaat kilometrikorvaukset saattavat muodostua taloudellisesti kannattavammaksi vaihtoehdoksi. Toisaalta, vaikka verovapaita euroja jäisi taskuun, niin kannattaa huomioida myös mahdolliset huollot ja isot remontit. Kestääkö henkilökohtainen taloutesi yllättävän moottorivian?

Usein auto ostetaan firman nimiin, sillä se koetaan helpoksi vaihtoehdoksi – riskit siirtyvät firmalle. Joissain tilanteissa autoetu saattaa olla taloudellisesti kannattava vaihtoehto. Toisaalta, monet yrittäjät kokevat autoedun veroprosenttia nostattavaksi vaihtoehdoksi. Tämäkin riippuu siitä, että otatko autoedun rahapalkkasi päälle vai alennatko rahapalkkaa autoedun verran.

Loppuen lopuksi erot eri vaihtoehtojen välillä ovat kuitenkin sen verran pieniä, että mitään pikavoittoja ei ole luvassa. Verottaja on osannut pitää huolen siitä, että verosuunnittelulla ei ole suurta merkitystä – erot jäävät pieniksi varsinkin tavanomaisessa käytössä.

 

ksenia@pk-economics.fi

Kirjanpitoautomaatti

Yhteystiedot

Some

facebooklinkedin

Ota yhteyttä

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.

    Nimi*

    Sähköpostiosoite*

    Puhelinnumero

    Viesti*