fbpx
finnish russian estonian english latvian
PK Economics

Maksuperusteinen ALV ?

Kirjanpitoautomaatti

31.1.2017

 

Maksuperusteinen arvonlisävero (ALV) astui voimaan vuoden alussa. Mitä tämä tarkoittaa ja keitä asia koskee?

Maksuperusteista ALVia voivat käyttää kaikki yritykset, joiden liikevaihto on alle 500 000 euroa tilikaudessa. Muutoksen ideana on parantaa pienten yritysten maksukykyä, sillä tässä menetelmässä yritys maksaa ALVin vasta silloin, kun rahat ovat todellisuudessa tilillä.

Maksuperusteinen ALV on vapaaehtoinen järjestelmä, joten jokainen yrittäjä voi itse pohtia kannattaako järjestelmän piiriin siirtyä vai ei.

 

Mitä tulee ottaa huomioon?

Ensinnäkin on huomioitava, että maksuperusteinen ALV on otettava käyttöön symmetrisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että jos myynneistä tilitetään ALV myyntilaskun maksuhetken mukaan, niin vastaavasti ostoista ALV vähennys voidaan hyödyntää ostolaskun maksuhetkellä.

Symmetrinen ALV johtaa siihen, että vain osa yrityksistä todellisuudessa hyötyy maksuperusteisesta ALV järjestelmästä. Esimerkiksi mikäli taksiautoilija soveltaisi maksuperusteista ALVia  ja ostaisi uuden auton osamaksulla, niin ALVia ei voisi vähentää kerralla, vaan vähennys tapahtuisi osamaksusuunnitelman mukaan pikkuhiljaa.

Käytännössä maksuperusteisesta ALVista voivat hyötyä ne pienet yritykset, jotka joutuvat myöntämään myyntilaskuilleen erittäin pitkiä maksu-aikoja (esim. 45 päivää tai enemmän). Pitkiä maksu-aikoja sovelletaan esimerkiksi alihankintasopimuksissa.

 

Mitä jos soveltaa maksuperusteista Alvia ja liikevaihto ylittää 500 000 euron rajan?

Mikäli liikevaihto ylittää 500 000 euroa ennakoimattomasta ja yllättävästä syystä, niin yritys voi jatkaa maksuperusteisen ALVin käyttöä tilikauden loppuun asti. Muutoin siirrytään takaisin normaaliin menettelyyn.

 

 

Ksenia K., 31.1.2017

ksenia@pk-economics.fi

Kirjanpitoautomaatti

Yhteystiedot

Some

facebooklinkedin

Ota yhteyttä

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.

    Nimi*

    Sähköpostiosoite*

    Puhelinnumero

    Viesti*