fbpx
finnish russian estonian english latvian
PK Economics

Onko kirjanpitäjäsi tulevaisuudessa ihminen vai robotti?

Kirjanpitoautomaatti

4.10.2016

 

Kirjanpitäjän ammatti on loistanut uhanalaisten ammattien listoilla jo vuosia. ”Sun ammatilla ei tee enää mitään 10 vuoden päästä. Tietokoneet  hoitavat silloin kaiken!– tyylisiä lausahduksia kuulee tuon tuosta omalta lähipiiriltäkin.

Vastaan epäilijöille usein, että kyllä, toivottavasti ja ei.

 

Tulevaisuuden kirjanpitäjäsi.

Tulevaisuuden kirjanpitäjäsi.

 

Kyllä,  rutiinityö on vähentynyt hurjasti viimeisen 10 vuoden aikana.

Itse aloitin 16-vuotiaana kirjanpitäjän apulaisena syöttämällä paperitiliotteen tietoja ja kuitteja ATK-järjestelmään. Käytin työssä painavaa läppäriä ja sinne pikkunäytölle pipersin lukuja papereista. Noh, nykyisin ohjelmistot osaavat hakea tiliotteet suoraan pankista ja mitä enemmän asiakas käyttää sähköisiä järjestelmiä, sitä enemmän pystytään hyväksikäyttämään automaatiota. Toki vielä vaaditaan kirjanpitäjän aivoja, mutta mekaaninen työ on vähentynyt selvästi.

Samanaikaisesti asiakkaiden tarpeet ovat muuttuneet; enää ei riitä, että lähetät asiakkaalle kerran kuussa muutaman kirjanpitoraportin. Yhä useampi asiakas toivoo kirjanpitäjältään aktiivista otetta – kaivataan neuvoja ja opastusta. Joku kaipaa sitä, että voi viestitellä kirjanpitäjän kanssa WhatsAppilla ja toinen haluaa käydä asioita läpi kerran viikossa kasvotusten.

Tämä kaikki tarkoittaa sitä, että kirjanpitäjän työn luonne on muuttunut. Mekaanisia numeroiden käsittelijöitä tarvitaan yhä vähemmän – sen sijaan tarvitaan osaajia, jotka osaavat soveltaa tietoa, analysoida lukuja ja neuvoa asiakasta (pienenä vinkkinä oppilaitoksille..).

Mitä ohjelmistoihin tulee, niin tilitoimistoyrittäjänä todella toivon, että kirjanpito-ohjelmistot saadaan keskustelemaan myös mm. laki-pykälien, kirjanpitolautakunnan suositusten, korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisujen ja verohallinnon ohjeistuksien kanssa. Kyllähän se työtä helpottaisi ja vähentäisi, kun tekoäly kertoisi ovatko esimerkiksi laskunmerkinnät oikein tai ratkaisisi tulkintakysymykset oikeustapauksien perusteella.

Peräänkuuluttamaani tekoälyä on jo sovellettu jollain aloilla, esimerkiksi eräs jenkkiläinen lakifirma ”palkkasi” muutama kuukausi sitten ensimmäisen tekoälyllä varustetun lakimiehen. Tämä tekoälyä käyttävä ohjelma etsii tietoa ja tarjoaa myös mielipiteitä esimerkiksi siitä, voidaanko vanhaa oikeusratkaisua hyödyntää vireilla olevassa tapauksessa.

Tätä huikeaa tekoälyllä varustettua kirjanpito-ohjelmistoa odotellessa, meille kirjanpitäjille ja muillekin alan asiantuntijoille jää vielä hommia tehtäväksi ja ongelmatilanteita ratkaistaviksi. Sanoisin, että ei ammatti ei ole vielä katoamassa, mutta työn luonne tulee muuttumaan entisestään asiakaslähtöisempään ja konsultoivaan suuntaan.

 

ksenia@pk-economics.fi

Kirjanpitoautomaatti

Yhteystiedot

Some

facebooklinkedin

Ota yhteyttä

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.

    Nimi*

    Sähköpostiosoite*

    Puhelinnumero

    Viesti*