fbpx
finnish russian estonian english latvian
PK Economics

Taksi ja kirjanpito

Kirjanpitoautomaatti

05.01.2020Taksiala vapautui kilpailulle 1.7.2018, mikä onkin tuonut alalle runsaasti uusia yrittäjiä. Kun yritys on perustettu ja luvat hankittu, vastaan tulevat kirjanpidon kiemurat. Mitä erityispiirteitä taksialalla on kirjanpidon näkökulmasta ja mitä taksiyrittäjän olisi hyvä tietää?Viisi tärkeää kirjanpito-pointtia aloittavalle taksiyrittäjälle:

1. Myyntiraportti ja tilitysraportit

Myyntiraportti on kaiken A ja O. Myyntiraportin perusteella nähdään myyntien määrään ja ALV:n lisäksi myös muita tärkeitä seikkoja, kuten myyntien jakautumien käteisen, laskutuksen ja korttimaksujen välillä.

Perinteisestä myyntiraportista olisikin käytävä ilmi ainakin:

Lisäksi tapauskohtaisesti raporttiin voidaan lisätä esimerkiksi seuraavia rivejä:

Kirjanpitoon on myös toimitettava tilitysraportit, joista nähdään eri luottokorttiyhtiöiden ja muiden toimijoiden perimät provisiot (esimerkiksi Netsin, Amexin, Taksihelsingin tms. tilitysraportit).

Uber- ja Yango-raportit
Myös Uber- ja Yango-kuskien on toimitettava kirjanpitoon myyntiraportti, josta käy ilmi myyntien kokonaismäärä, ALV:n osuus sekä provisioiden määrä.

2. Kassakirja

Käteismyynneistä on pidettävä erillistä kassakirjaa, josta käy ilmi käteismyyntien ja kassatilityksien määrä päiväkohtaisesti.

Käytännön tasolla kassakirjaa pidetään hyvin erilaisin tavoin, esimerkiksi kuljettajan ajopäiväkirjan yhteyteen voidaan lisätä oma sarake kassakirjanpitoa varten. Kassakirja voi olla myös sähköinen.

3. Kuljettajan ajopäiväkirja

Kuljettajan on pidettävä ajopäiväkirjaa, joko sähköisenä tai paperilla. Ajopäiväkirjaan kirjataan mm. tauot ja työpäivän pituus. Ammattiliikkeistä on saatavilla valmiita pohjia kuljettajan ajopäiväkirjaa varten. Sähköisiä ratkaisuja löytyy usealta eri toimijalta.

4. ALV (arvonlisävero)

Henkilökuljetuksen arvonlisäverokanta on 10%. Tavarakuljetuksien ALV-kanta on puolestaan 24% (esimerkiksi näytteiden kuljetus terveysasemalta laboratorioon).

Eri ALV-kannat on syytä ottaa huomioon hinnoittelussa.

5. Omat ajot

Usein autoa saatetaan käyttää ammatinharjoittamisen lisäksi yksityisiin ajoihin. Miten kulut, esimerkiksi polttoaineet, voidaan tässä tapauksessa vähentää yrityksen menoina?

Kulut jaetaan kirjanpidossa kilometrien mukaan. Ajopäiväkirjaan kirjataan kilometrit, joiden perusteella jako yritystoiminnan ja yksityisajojen välillä voidaan tehdä. Myös ostojen ALV vähennetään kilometrien suhteessa.YHTEENVETO

Byrokratian määrä saattaa monista yrittäjistä tuntua suurelta, mutta kun alkuvalmistuista on selvitty, raportointi alkaa sujua rutiininomaisesti. Sähköiset ratkaisut helpottavat taksiyrittäjänkin arkea hyvin paljon.
Jäikö jokin asia mietityttämään? Ota yhteyttä omaan kirjanpitäjään tai pyydä tarjous taksialaa tuntevalta tilitoimistoltamme.

Ksenia K.,05.01.2020
ksenia@pk-economics.fi


Photo credits: pexels.com

Kirjanpitoautomaatti

Yhteystiedot

Some

facebooklinkedin

Ota yhteyttä

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.

    Nimi*

    Sähköpostiosoite*

    Puhelinnumero

    Viesti*