fbpx
finnish russian estonian english latvian
PK Economics

Uusi perhevapaakorvaus yrityksille – mitä ja miksi

Kirjanpitoautomaatti

7.6.2017

 

Huhh, vihdoin kevätruuhkasta selvitty ja inspiraatiota riittää myös blogiin asti :)

Tilitoimistojen perinteisen kevätruuhkan aikana valtio on ollut anteliaalla päällä. Huhtikuusta 2017 alkaen yritykset ovat voineet hakea uutta perhevapaakorvausta Kelasta. Korvaus on kertaluonteinen 2.500 euron suuruinen könttäsumma, joka maksetaan perhevapaalle jäävän työntekijän työnantajalle. Pari tonnia on ihan kiva korvaus, mutta onko se riittävä? Käydään kuitenkin ensin läpi perhevapaakorvauksen perustiedot.

Faktaa:  
•    Korvaus on raskaus tai adoptiokohtainen
•    Korvaus maksetaan kertasummana
•    Korvaus haetaan Kelalta

Seuraavien ehtojen tulee täyttyä:
•    Työntekijälle on maksettu äitiysrahaa tai adoptioäidin vanhempainrahaa
•    Työntekijälle on maksettu äitiysrahan tai adoptioäidin vanhempainrahan ajalta palkkaa vähintään kuukauden ajalta.
•    Työntekijän työsuhde on kestänyt vähintään 3 kuukautta ennen äitiysrahakauden tai adoptioäidin vanhempainrahakauden alkamista ja perustuu vähintään 1 vuodeksi tehtyyn työsopimukseen.
•    Työntekijän työaika on ennen äitiysrahakauden tai adoptioäidin vanhempainrahakauden alkamista vähintään 80 % alan kokoaikaisesta säännöllisestä työajasta.

Tarkempia yksityiskohtia löytyy Kelan sivuilta.

Korvauksen perusidena on korvata työantajille perhevapaista aiheutuvia kustannuksia. Samalla lasketaan työnantajien kynnystä palkata nuoria naisia. Erityisesti naisvaltaisilla aloilla perhevapaiden kustannukset ovat iso ongelma, sillä lasku lankeaa pääasiassa äitien työnantajille. Varsinkin pienelle yritykselle tuhansien eurojen lasku on hurja, eikä tarvitse edes olla naisvaltaisella alalla. Lainan ottaminen kustannusten kattamiseksi tai konkurssiuhan alla käyminen on valitettavan tavanomaista pienyritysten keskuudessa.

2.500 euron korvaus on pieni askel kohti parempaa suuntaa. Todellisuudessahan 2.500 euron korvaus kattaa hyvin pienen osan perhevapaiden aiheuttamista kustannuksista. Yrittäjänaiset ovat laskeneet, että todellinen vauvalasku esimerkiksi 3.000 euron bruttopalkalla tarkoittaisi noin 10 000 euron kuluja työnantajalle Kelan maksamien korvauksien jälkeen. Mukaan on laskettu  sairaan lapsen hoitokulut. Pääset tarkempiin erittelyihin ja vauvalaskuriin tästä.  Mitä enemmän lapsia, sitä suuremmiksi työnantajan kustannukset luonnollisesti nousevat.

Tämän kevyen kymppitonnin päälle pitäisi vielä lätkäistä palkatun perhevapaasijaisen kulut; rekrytointi, perehdytys, palkka, eläkemaksut, lomat, sairastelut, vakuutukset, työterveys jne. jne.

Järkikin jo sanoo, että vauvalasku pitäisi tasata molempien vanhempien kesken. Toimivia ja tasattuja malleja löytyy ihan naapurimaiden systeemeihin vilkaisemalla. On kylmä fakta, että yritysmaailmassa nuori nainen ei ole houkutteleva palkkauksen kohde, kunnes tähän asiaan puututaan.

 

Ksenia K., 7.6.2017
ksenia@pk-economics.fi

Lähteet: kela.fi , yrittajanaiset.fi

Kirjanpitoautomaatti

Yhteystiedot

Some

facebooklinkedin

Ota yhteyttä

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.

    Nimi*

    Sähköpostiosoite*

    Puhelinnumero

    Viesti*